[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
نظرسنجی
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 26، شماره 84 - ( مقالات منتشر شده 1397 ) ::
حضور شعری یا تجربه متنبی از نزدیک
حبیب الله عباسی
دانشگاه خوارزمی ، habibabbasi45@yahoo.com
چکیده:   (4049 مشاهده)
تاکنون کمتر شاعری مانند متنبی توانسته است اندیشه و قلم دانشمندان و ادیبان و شاعران بسیاری را، از گذشته تاکنون، به خود مشغول کند و در روزگار حیاتش با چنان اقبالی روبه‌رو شود. در این جستار برآنیم راز این‌همه اقبال به شعر متنبی و تفضیل او بر دیگران و خاتم شاعران عرب‌بودنش را دریابیم. از گذشته‌های دور تاکنون، این مهم را از زوایا و منظرهای مختلفی بررسیده و کاویده‌اند. در پژوهش حاضر، این دقیقه در شعر متنبی از رهگذر دو اصطلاح "حضور" و "غیبت" صوفیه، که همانند شاعران بر شهود تکیه دارند و مفاهیمی چون "تجربه از نزدیک" و "تجربه از دور" و با تکیه بر این بیت متنبی: «فالخیل و اللیل و البیداء تعرفنی/ و السیف و الرمح و القرطاس و القلم» کاویده شده است. متنبی با حضور همیشگی‌اش در تجربه‌های شعری خویش توانسته آنچه را از اعیان در پرده بوده است آشکارا ببیند تا حکم غیبی برای او به حکم عینی تبدیل شود. راز جاودانگی متنبی را در همین حضور همیشگی یا به‌تعبیری در همین تجربه از نزدیک یا به‌قولی در آشنایی و معرفت شاعر می‌توان جست. همین مهم سبب شده است تا شعرش «مرجع ضمیر زندگی» شود.
واژه‌های کلیدی: متنبی، شعر عربی، حضور شعری، تجربه از نزدیک
متن کامل [PDF 222 kb]   (2258 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ادبیات غنایی
فهرست منابع
1. ابن‌خلکان (د.ت.) وفيات الاعيان و انباء ابناء الزمان. حققه احسان عباس. بيروت: دارصادر.
2. ابن‌رشيق القيرواني، ابوعلي الحسن (1988)‌ العمده في محاسن الشعر و آدابه. تحقيق محمد قرقران. بيروت: دارالمعرفه.
3. ابن‌قتيبه (1363) مقدمة الشعر و الشعراء، در آيين نقد ادبي. ترجمة آ. آذرنوش. تهران: اميرکبير.
4. ابوفخر، صقر (2000) حوار مع أدونيس، الطفله و الشعر و المنفي، بيروت: المؤسسه العربيه للدراسات و النشر.
5. ادونيس (علي‌احمدسعيد) (1979) مقدمة للشعر العربي. بيروت: دارالعودة.
6. ــــــــ (1392) سنت و تجدد يا ثابت و متحول. ترجمة حبيب‌الـله عباسي. تهران: سخن.
7. ــــــــ (1388) متن قرآني و آفاق نگارش. ترجمة حبيب‌الـله عباسي. تهران: سخن.
8. ــــــــ (1376) پيش‌درآمدي بر شعر عربي. ترجمة كاظم برگ‌نيسي. تهران: فكر روز.
9. الاصفهاني، ابي‌القاسم عبدالـله‌بن عبدالرحمن (2009) الواضح في مشكلات شعر المتنبي. حققه محمد الطاهر ابن عاشور. القاهرة: دارالسلام و تونس: دار سخنون.
10. بلاشير، ريجيس (1977) حياة المتنبي و شعره. ترجمة اکرم فاضل. مصر: القاهره.
11. التونجي، محمد (1992) المتنبي، مالئ الدنيا و شاغل الناس. بيروت: عالم الکتب.
12. الثعالبي النيسابوري، ابومنصور عبدالملک (1982) يتيمة الدهر في محاسن اهل العصر. شرح و تحقيق محمد قميحه. بيروت: دارالکتب العلمية.
13. ــــــــ (د. ت.) ابوالطيب المتنبي ما له و ماعليه. تحقيق محمد محيي‌الدين عبدالحميد. القاهره: مكتبة الحسين التجاريه.
14. حسين، طه (د. ت.) مع المتنبي. القاهره: دارالمعارف.
15. سجستاني، ابوسليمان (1974) صوان‌الحكمه و ثلاث رسائل. تصحيح عبدالرحمان. تهران: نشر دانشگاهي.
16. السراج الطوسي، ابونصر عبدالـله‌بن‌علي (1914) اللمع في التصوف قد اعتني. به نسخه و تصحيحه رنولد الن نيكلسون. ليدن: بريل.
17. شايگان، داريوش (1392) در جست‌وجوي فضاهاي گمشده. تهران: فرزان روز.
18. عباس، احسان (1998) تاريخ النقد الادبي عند العرب. بيروت: دارالثقافه.
19. کرمر، جوئل (1375) احياي فرهنگي در عهد آل‌بويه. انسان‌گرايي در عصر رنسانس اسلامي. ترجمة محمدسعيد حنايي کاشاني. تهران: نشر دانشگاهي.
20. ــــــــ (1379) فلسفه در عصر رنسانس اسلامي. ابوسليمان سجستاني و مجلس او. ترجمة محمدسعيد حنايي کاشاني. تهران: نشر دانشگاهي.
21. کوزنز هوي، ديويد (1371) حلقة انتقادي. ترجمة مراد فرهادپور. تهران: گيل.
22. المتنبي، ابوالطيب احمد (2005) ديوان المتنبي. شرحه و ضبطه علي‌العسلي. بيروت منشورات الاعلمي للمطبوعات.
23. المعري، ابوالعلاء (1992) شرح ديوان ابي‌الطيب المتنبي: معجز أحمد. تحقيق و دارسة عبدالحميد دياب، بيروت: دارالمعارف.
24. هجويري، علي‌بن‌عثمان (1371) کشف‌المحجوب. تصحيح ژوکوفسکي. با مقدمة قاسم انصاري. تهران: کتابخانة طهوري.

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Download citation:
Send citation to:

Abbasi H. Al-Mutanabbi’s Poetic Presence or Experience-near. Persian Language and Literature 2018; 26 (84) :205-218
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-3239-fa.html

عباسی حبیب الله. حضور شعری یا تجربه متنبی از نزدیک. زبان و ادبيات فارسی. 1397; 26 (84) :205-218

URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-3239-fa.html

بازنشر اطلاعات
سال 26، شماره 84 - ( مقالات منتشر شده 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642