سفر قهرمان درون در داستان فریدون
1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه آزاد واحد تهران غرب ، raziyesepehr59@gmail.com
3- دانشگاه آزاد واحد رباط‌کریمـ پرند
یکی از نظریه­های مدرن نقد ­ادبی، که برپایۀ دانش روان‌شناختی استوار است، نقد کهن­الگویی است. این نظریه بر آرای کارل گوستاو یونگ بنا­ شده و به کیفیت جذب کهن­الگوها در ذهن شاعر یا نویسنده می­پردازد. برپایۀ مطالعات، سفر قهرمانی در زندگی هر فرد برای رسیدن به کمال فردی میسر است. داستان فریدون به‌دلیل روند پرفراز و نشیب زندگی او و شاخصه­های مهمی که در جریان حوادث در هر برهه از زندگی بر فردیت او تأثیر مستقیم نهاده، حائز اهمیت است. هدف این مقاله بررسی داستان فریدون از منظر نقد کهن­الگویی با تکیه بر مبانی فکری کارول پیرسون و هیوکی­مار در زمینۀ کهن­الگوی دوازده­گانه بیداری قهرمان­ درون است. نویسنده تلاش می­کند به‌شیوۀ توصیفی‌ـتحلیلی تجلی کهن­الگوهای بارز در داستان فریدون را نشان ­دهد.

واژه‌های کلیدی: کهن­الگوی دوازده­گانه، سفر قهرمانی، پیرسون، هیوکی‌مار، فریدون
1. بهار، مهرداد (1362) پژوهشی در اساطیر ایران (پارة نخست). تهران: توس.
2. پیرسون، کارول.اس. و هیو کی‌مار (1388) زندگی برازندۀ من. ترجمة کاوه نیری. تهران: ماز.
3. پیرسون، کارول.اس (1394) بیداری قهرمان درون. ترجمة فرناز فرود. چاپ دوم. تهران: کلک آزادگان.
4. رزمجو، حسین (¬1368) انسان آرمانی و کامل در ادبیات حماسی و عرفانی فارسی. تهران: امیرکبیر.
5. رستگار، منصور (بی‌تا) (1354) «فریدون در شاهنامه». خرد و کوشش. دورة سوم. شمارة 17: 37-52.
6. عبادیان، محمود (1369) فردوسی و سنت و نوآوری در حماسه‌سرایی. الیگودرز: گهر.
7. عصاریان، محمدجواد و همکاران (1393) «تحلیل کیفیت بیداری قهرمان درون در شخصیت سیاوش و کیخسرو با تکیه بر نظریة پیرسون‌ـ‌کی‌مار». پژوهشنامة ادب حماسی. سال دهم. شمارة 17: 107-134.
8. فردوسی، ابوالقاسم (1378) شاهنامه. چاپ مسکو. زیر نظر برتلس. تهران: ققنوس.
9. قاسم‌زاده، سیدعلی و فاطمه سرباز (1392) «تحلیل روان‌شناختی‌ـ مدرنیستی رمان بی‌وتن برمبنای نظریة بیداری قهرمان درون». پژوهش‌های ادبی. سال دهم. شمارة 42: 113-142.
10. کزازی، میرجلال‌الدین (1385) نامة باستان. جلد اول. چاپ پنجم. تهران: سمت.
11. کمپبل، جوزف (1384) قهرمان هزارچهره. ترجمة شادی خسروپناه. مشهد: گل آفتاب.
12. مختاری، محمد (1368) حماسه در رمز و راز ملی. تهران: قطره.
13. یونگ، کارل گوستاو (1352) انسان و سمبل‌هایش. ترجمة ابوطالب صارمی. تهران: امیرکبیر.

Fallah D Q A, Fouladi Sepehr R, Sa’adatinia Z. A Studyof the Journey of the Hero Withinin the Story of Fereydoun. Persian Language and Literature 2021; 29 (90) :197-221

فلاح غلامعلی، فولادی سپهر راضیه، سعادتی نیا زهرا. سفر قهرمان درون در داستان فریدون. زبان و ادبيات فارسی. 1400; 29 (90) :197-221

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642