لیلا آذرنیوار1 ، شکرالله پورالخاص 2، احمدرضا کیانی1
1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشگاه محقق اردبیلی ، pouralkhas@uma.ac.ir
مرگ قطعی‌‏ترین غایتی است که هر لحظه و در هر برهه‌‏ای از زندگی ممکن است رخ‏ دهد، حقیقت هولناکی که انسان با وحشت از مرگ به آن پاسخ ‏می‌‏دهد. روان‌‏درمان‌گران‏ بسیاری، ازجمله یالوم، آن را سرچشمه اصلی اضطرابی می‏‌دانند که بر رفتار و روان آدمی تأثیر فراوان می‌‏گذارد. تاریخ نشان ‏داده ‏است که شاعران و نویسندگان عمیقاً درباره مرگ اندیشیده و از آن سخن‌‏ها گفته‌‏اند. سعدی، اندیشمند ایرانی، که به‌واسطه بیان حکمت‌های اخلاقی و مشرب فلسفی‌اش شهرت جهانی پیدا کرده ‏است، در آثار خود بوستان و گلستان و حتی غزلیات، ضمن بیان حکایت‌‏ها، به معنای مرگ و اضطراب ناشی از آن پرداخته ‏است. با توجه به اهمیت موضوع مرگ و قطعی و گریزناپذیربودن آن، در پژوهش حاضر با استفاده از آثار سعدی و با روش توصیفی‌-تحلیلی مبتنی بر مطالعات میان‏‌رشته‌‏ای، پاسخ به این سؤال‏ دنبال شده است که سعدی و یالوم چگونه به انسان‏‌ها کمک ‏می‌‏کنند تا بر وحشت ناشی از مرگ غلبه‏ کنند و با وجود علم به مرگ شادمانه به زندگی خود ادامه‏ دهند یا خود را از ترس آن برهانند تا بتوانند با بحران‌‏ها و مشکلات روحی و روانی مواجه‏ شوند. یافته‏‌های پژوهش نشان‏ می‌‏دهد رویارویی و یادآوری مرگ نه‌تنها باعث کاهش اضطراب مرگ می‌‏شود، بلکه زندگی را معنادار، گرانبها و ارزشمند می‌‏کند. با چنین برداشتی، می‏‌توان مرگ را نه‌تنها برای خود، بلکه برای دیگران نیز لذت‏‌بخش‏ کرد.

واژه‌های کلیدی: سعدی، مرگ، زندگی، ترس، یالوم، روان‌درمانگری اگزیستانسیال
1. اسماعيل‏آذر، امير (1375) سعدي‏شناسي (نقد و تحليل بوستان و گلستان). تهران: ميترا.
2. اسميت، جرج، و گئورگ بورکهات (بي‏تا) گيلگمش (کهن‏ترين حماسة بشري). ترجمة داوود منشي‏زاده. تهران: اختران.
3. دورزن، امي‏فان (1394) مشاوره و روان‏درماني وجودي در عمل. ترجمة احمدرضا کياني. ياسمن جمشيديان. تهران: کتاب ارجمند.
4. دورزن، امي‏فان (1396) روان‏درماني و جست‌وجوي شادکامي برمبناي چشم‏انداز وجودي. ترجمة احمدرضا کياني و ياسمن جمشيديان. تهران: کتاب ارجمند.
5. دهخدا، علي‏اکبر (1377) لغت‏نامه. جلد13. چاپ دوم. تهران: دانشگاه تهران.
6. دهقان، حسن (1396) «پيوند انديشة مرگ در فهلويات باباطاهر و کليات سعدی»، در: چهارمين همايش تجليل از مفاخر همدان. همدان. همايش ملی هزارة باباطاهر: 317-331.
7. سعدي، مصلح‏الدين (1384) گلستان سعدي. تصحيح و توضيح غلامحسين يوسفي. چاپ هفتم. تهران: خوارزمي.
8. سعدي، مصلح‏الدين (1385) کليات سعدي. به تصحيح محمدعلي فروغي. تهران: هرمس.
9. سليمانی، زهرا (1396) «آموزه‏های مرگ‏انديشی در اشعار سعدی». زبان و ادبيات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج. دورۀ نهم. سال نهم. شمارة30: 91-104.
10. شايگان، داريوش (1393) پنج اقليم حضور (فردوسي، خيام، مولوي، سعدي، حافظ)، بحثي دربارة شاعرانگي ايرانيان. تهران: فرهنگ معاصر.
11. فرانکل، ويکتور (1372) پزشک و روح. ترجمة فرخ سيف‏بهزاد. چاپ سوم. تهران: دُرسا.
12. فلاح، مرتضي (1387) «سه نگاه به مرگ در ادبيات فارسي». پژوهش زبان و ادبيات فارسي. شمارة 11: 223-254.
13. مک‏کواري، جان (1382) الهيات اگزيستانسياليستي. ترجمة مهدي دشت‏بزرگي. قم: بوستان کتاب.
14. مي، رولو (1392) انسان در جست‌وجوي خويشتن. ترجمة سيدمهدي ثريا. چاپ سوم. تهران: دانژه.
15. مولوي، جلال‏الدين محمد (1363) مثنوي معنوي. تصحيح رينولد نيکلسون. به‌اهتمام نصرالله پورجوادي. تهران: اميرکبير.
16. نيچه، فردريش (1387) انساني، زيادي انساني. ترجمة ابوتراب سهراب و محمد محقق نيشابوري. تهران: مرکز.
17. هاشمي، زهرا سادات و همکاران (1397) «مرگ‏انديشي از منظر اروين يالوم و تأثير آن بر معنابخشي به زندگي». قلبستان. سال بيست‌وسوم. شمارۀ 88: 121-147.
18. هايدگر، مارتين (1384) هستي و زمان. ترجمة سياوش جمادي. تهران: آگه.
19. يالوم، ديويد اروين (1388) خيره به خورشيد (غلبه بر هراس از مرگ). ترجمة مهدي غبرايي. مشهد: نيکوشهر.
20. يالوم، ديويد اروين (1389الف) هنر درمان: نامه‏اي سرگشاده به نسل جديد. ترجمة سپيده حبيب. تهران: قطره.
21. يالوم، ديويد اروين (1389ب) مامان و معناي زندگي (داستان‏هاي روان‏درماني). ترجمة سپيده حبيب. چاپ دوم. تهران: قطره.
22. يالوم، ديويد اروين (1390) روان‏درماني اگزيستانسيال. ترجمة سپيده حبيب. تهران: ني.
23. يالوم، ديويد اروين (1391) درمان شوپنهاور. ترجمة سپيده حبيب. چاپ ‏دوم. تهران: قطره.
24. يالوم، ديويد اروين (1400) هرروز يک قدم نزديک‏تر. ترجمة کامليا نجفي و ايمان صحاف قانع. تهران: قطره.
25. يوسفي، غلامحسين (1383) در آرزوي خوبي و زيبايي (گزيدة بوستان سعدي). چاپ نهم. تهران: سخن.

Pour-Alkhas S, Azarnivar L, Kiani A R. A Study of Death and Its Effect on Life in Saadi’s Works Based on Irvin Yalom’s Existential Psychotherapy. Persian Language and Literature 2022; 30 (92) :7-30

آذرنیوار لیلا، پورالخاص شکرالله، کیانی احمدرضا. بررسی مرگ و تأثیر آن بر زندگی در آثار سعدی با تکیه بر روان‌درمانگری اگزیستانسیال اروین یالوم. زبان و ادبيات فارسی. 1401; 30 (92) :7-30

Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642