چندصدایی در رمان سنگ صبور
زینب نوروزی 1، طاهره غلامی2
1- دانشگاه بیرجند ، zeynabnowruzi@birjand.ac.ir
2- دانشگاه بیرجند
طرح نظریه چندصدایی باختین در گستره نقد ادبی، نوع نگرش به متون ادبی دگرگون شد و با توجه به نیازهای جامعه مدرن، این گفتمان در کانون توجه اندیشه­وران و نظریه‌پردازان متون ادبی قرار گرفت. چندصدایی، با امکانات فرازبانی ویژه خود، با رویکردی نو، بازاندیشی مخاطب را به ارمغان می‌آورد تا دریافتی متفاوت را تجربه کند. در این پژوهش، که بر پایه تحلیل محتوا و منطق مکالمه باختین، صورت گرفته، می­توان سنگ صبور را به‌مثابه اثری چندصدا و دارای قابلیت مکالمه و گفت­وشنود بررسی و تحلیل کرد. رمان سنگ صبور با ساختاری ویژه و متفاوت نسبت به دیگر آثار چوبک و بهره­مندی از مؤلفه­هایی چون کثرت آواها، بهره­گیری از شیوه جریان سیال ذهن، تک­گویی درونی، کارکردهای بینامتنی، گفتمان دوسویه، مکاتب ادبی و... داستانی چندصدایی است. سعی نگارنده بر آن بوده که بتواند مؤلفه­های چندصدایی را در متن بیابد و تأثیر آن موارد را بر چندصداشدن متن نشان دهد.

واژه‌های کلیدی: چندصدایی، گفت‌وگومندی، صادق چوبک، سنگ صبور، بینامتنی
1. انصاري، منصور (1384) دموکراسي گفت‌وگويي. تهران: مرکز.
2. باختين، ميخائيل (1381) سوداي مکالمه، خنده، آزادي. ترجمة محمدجعفر پوينده. چاپ دوم. تهران: چشمه.
3. باختين، ميخائيل (1390) تخيل مکالمه¬اي: جستارهايي دربارة رمان. ترجمة رؤيا آذرپور. تهران: ني.
4. براهني، رضا (1368) قصه¬نويسي. چاپ چهارم. تهران: البرز.
5. بي¬نياز، فتح¬الـله (1387) درآمدي بر داستان¬نويسي و روايت‌شناسي (با اشاره¬اي موجز به آسيب‌شناسي رمان و داستان کوتاه ايران). تهران: افراز.
6. پوينده، محمدجعفر (1381) درآمدي بر جامعه¬شناسي ادبيات. تهران: چشمه.
7. چوبک، صادق (1355) سنگ صبور. چاپ سوم. تهران: جاويدان.
8. حسن¬زاده¬ ميرعلي، عبدالـله (1388) سير ناتوراليسم در ايران. سمنان: دانشگاه سمنان.
9. حسن¬زاده¬ ميرعلي، عبدالـله (1392) صادق چوبک پيشتاز ناتوراليسم در ايران. سمنان: دانشگاه سمنان.
10. طاهري، محمد و معصومه سپهري عسگر (1390) «بررسي شيوة به‌کارگيري جريان سيال ذهن در سنگ صبور صادق چوبک». بوستان ادب. سال سوم. شمارة 2: 169-190.
11. عبداللهيان، حميد (1381) شخصيت و شخصيت¬پردازي در داستان معاصر. تهران: آن.
12. غلامحسين¬زاده، غريب¬رضا و نگار غلامپور (1387) ميخائيل باختين، زندگي، انديشه¬ها و مفاهيم بنيادين. تهران: روزگار.
13. مرکوش، کينگا (1380) «عالم سحرآميز سنگ صبور صادق چوبک و چند منبع اساطيري آن». در: ياد صادق چوبک. به‌کوشش علي دهباشي تهران: ثالث.
14. مقدادي، بهرام (1378) فرهنگ اصطلاحات ادبي از افلاطون تا عصر حاضر. تهران: فكر روز.
15. مکاريک، ايرنا ريما (1384) دانشنامة نظرية ادبي معاصر. ترجمة مهران مهاجر و محمد نبوي. تهران: آگه.
16. ميرعابديني، حسن (1380) صدسال داستان‌نويسي در ايران. جلد اول و دوم. چاپ سوم. تهران: چشمه.

Norouzi Z, Gholami T. Polyphony in Sange Sabour. Persian Language and Literature 2019; 27 (86) :259-281

نوروزی زینب، غلامی طاهره. چندصدایی در رمان سنگ صبور. زبان و ادبيات فارسی. 1398; 27 (86) :259-281

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4645