[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
توأمانی موسیقی نظری و عملی در دو اسلوب نازک‌خیالی و دورخیالیِ سبک هندی
امیرعباس ستایشگر 1، حبیب‌الله عباسی2 ، مرتضی میرهاشمی2 ، عفت نقابی2
1- دانشگاه خوارزمی ، a.setayeshgar58@gmail.com
2- دانشگاه خوارزمی
چکیده:   (167 مشاهده)
فن موسیقی از فنون پُرکاربرد شعر بوده که شاعران از آن برای انتقال اندیشه‌های خویش بهره می­جستند. برخی شاعران به‌دلیل داشتن تبحُّر در فن موسیقی بیش از دیگران این گفتمان را برای بیان اندیشه­ها و ساختن تصاویر شاعرانه به‌کار بسته‌اند. بسامد بالای گفتمان موسیقی در شعر این دسته از شاعران و تصویر­آفرینی ­از رهگذر آن نشان از تسلط­شان بر فن موسیقی، هم از لحاظ نظری (مانند مباحثی چون سازشناسی و الحان) و هم از نظر عملی (که همانا نوازندگی و آهنگسازی‌ست) دارد. پژوهشِ پیش‌رو، که بر پایۀ روش تحلیلی-توصیفی است، به واکاوی این مهم در دیوان دو شاعر برجستۀ سبک هندی پرداخته است: صائب تبریزی پیشوای جریان نازک­خیالی و بیدل دهلوی پیش­آهنگ جریان دور­خیالی. ازینرو، ابتدا، با آوردن مثال‌هایی از ابیات، مفاهیم موسیقی در شعر این شاعران را بررسی و سپس دیدگاه هر دو را در حوزۀ موسیقی مقایسه کرده است. نتیجۀ پژوهش نشان می‌دهد که دانش موسیقی در بازگشایی رموز شعر این شاعران بسیار مؤثر است، چنان‌که بدون ریشه‌­یابی موسیقی، به‌مثابه‌ی یک تخصص و حرفه، امکان دستیابی به فهم درست و دقیق برخی ابیات امکان‌پذیر نخواهد بود. درواقع، این شکل و روش از کاربرد مفاهیم موسیقی،
نشانۀ آگاهی از دور به این حوزه نیست، بلکه دلالت بر نوعی معرفت علمی و شناخت از نزدیک دارد. حاصل این جستار که تبیین توأمانی موسیقی نظری و عملی در دو اسلوب نازک‌خیالی و دورخیالیِ سبک هندی است به سه شاخۀ اصلی شبکه­ی تداعی، معرفت نظری_عملی و پیوند شعر و موسیقی دلالت دارد.
واژه‌های کلیدی: فنِّ موسیقی، سبک هندی، صائب تبریزی، بیدل دهلوی، سازشناسی، الحان موسیقی.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تاثیرپذیری
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4610