بررسی ویژگی‌های سبکی و واژگانی کتاب جوامع احکام‌النجوم
1- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی ، fahimi.reza1980@gmail.com
2- استاد دانشگاه اصفهان
3- استادیار دانشگاه اصفهان

کتاب جوامع احکام‌النجوم تألیف ابوالحسن علی بن زید بیهقی یکی از ارزشمندترین کتاب‌هایی است که در قرن ششم در زمینه احکام نجومی نگاشته شده است. نثر این کتاب بسیاری از ویژگی‌های زبانی و سبکی نثر مرسل قرن ششم هجری را داراست. این کتاب ویژگی‌های سبکی خاصی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به انواع تکرار، انواع حذف، کاربرد خاص عبارات و کلمات، ویژگی‌های کتابت، کاربرد خاص ضمایر و همچنین ترتیب قرارگرفتن اجزای جمله اشاره کرد که در این مقاله به آن‌ها پرداخته شده است. در این کتاب علاوه بر استعمال کلمات کهن فارسی کلمات دشوار عربی هم به‌کار رفته است و حتی گاهی کلماتی دیده می‌شود که استعمال آن‌ها نادر است و در فرهنگ‌های لغت به آن‌ها اشاره‌ای نشده است.

واژه‌های کلیدی: سبک، جوامع احکام‌النجوم، بیهقی، احکام نجومی، علی بن زید بیهقی

Fahimi R, Aghahosseini H, Nasr Isfahani M R. An Exploratory Study of Stylistic and Lexical Features of Javame Ahkam Alnojoom. Persian Language and Literature 2011; 19 (71) :113-135

فهیمی رضا، آقاحسینی حسین، نصر اصفهانی محمدرضا. بررسی ویژگی‌های سبکی و واژگانی کتاب جوامع احکام‌النجوم. زبان و ادبيات فارسی. 1390; 19 (71) :113-135

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4642